Upprepa av

1

Upprepa en

all

Upprepa alla

Online Dating

Online dating är och förblir en stor del av samtidsmänniskans vardag. Forskningen pekar samstämmigt på det faktum att populariteten tycks öka konstant. Särskilt signifikant har denna ökning blivit under Coronapandemin. Många människor som dittills inte hade gett sig in på online dating valde nu att testa nya vägar för att hitta något eller någon.

Den här texten kommer att belysa online dating från olika vinklar och i olika vrår. På Togetherry brinner vi nämligen för denna typ av dejtande, främst för vår egen app men också ur ett större perspektiv.

 

Online dating genom historien

Hur långt behöver man egentligen backa bandet för att se online datings begynnelse? Det beror förstås på vem man frågar. Vi är inga forskare på området men vårt brinnande intresse har fått oss att läsa på mycket om saken. Det är sannolikt många som har missat denna historia och därför återberättar vi gärna, så som vi förstått den.

 

Datorer i kärlekens tjänst

Långt innan internet och online dating fanns datorer. Enligt en studie vi tagit del av utvecklade två studenter i USA, under mitten av 1960-talet, vad som kan ha varit världens första system för detta. Ja, det beror väl på var exakt som man drar gränsen. De två studenterna tog, med hjälp av en IBM-dator, fram ett datastyrt frågesystem. Systemet verkade för att matcha personer (och svar) med varandra. För några få dollar fick man matchningar med personer av som svarat liknande på frågorna.

De två studenterna måste väl ändå kunna ses som pionjärer inom online dating, eller?

 

Internet och världens första officiella online dating-sida

Ja, det är förstås ingen som blir förvånad över att online dating började skjuta i höjden när internet tågade in i folks hem. Plötsligt fanns ett helt nytt sätt för människor att mötas. Mötas i många olika former men inte minst i dejtingsyfte. Det dröjde till 1995 innan världens första, officiella datingsida lanserades. Singlar som suttit själva i sina hem länge fick nu plötsligt, genom sina datorer, en helt ny möjlighet – och de tog den. Mängder av människor gav sig ut på denna revolutionerande datingsida, trots att det var outforskad mark.

Vad gör man inte för att få träffa någon?

 

Den sociala epoken

Millennieskiftet kom och IT-bubblan sprack aldrig. Folk andades ut och livet gick snabbt tillbaka till det normala trots att ett nytt millennium hade börjat. Redan några år in på 2000-talet började nya plattformar träda fram på online-himlen. Internet var inte längre i sin linda, utan kunde nu, med sina snart 10 år i folks hem, utforskas av allt fler. Detta gav upphov till det som skulle komma att kallas för sociala medier. Under några år, med start 2003, slog några av de allra största sociala plattformarna upp sina portar. Inte nog med att det nu fanns mängder av ytterligare mötesplatser för människor. Det blev en signifikant del av människors liv i stort.

Så vad har detta med online dating att göra? En hel del, skulle det visa sig! I västvärlden, där plattformarna var som störst, var väldigt många människor fortsatt singlar. Man tror att uppkomsten av sociala medier gjorde att steget till online dating blev betydligt kortare. Den kultur som växt fram – att det inte var fel att lära känna människor online – bidrog sannolikt till att många singlar vågade söka sig till nästa steg. Det vill säga att faktiskt träffa någon genom online dating. Efter att de sociala medierna hade använts av människor i några år var det dags för några av de största dejtingsidorna att starta. De är fortfarande några av världens största plattformar.

 

Online dating idag

För de allra flesta människor idag så är online dating ingen ”big deal”. Det är en naturlig del av många singlars vardag och få höjer på ögonbrynen om någon närstående berättar att de sysslar med det. Avdramatiseringen av online dating är ett oerhört viktigt framsteg – både för mötet mellan människor men också viktig i själva historien om denna form av möten. Det var ingen självklarhet för bara 10 år sedan att vara ärlig med att man sysslade med online dating. Betydligt färre använde den här typen av tjänster och det skapade (i vissa kontexter) ett tabu.

Idag finns mängder av applikationer som erbjuder online dating. De stora plattformarna dominerar förstås fortfarande men mindre uppstickare utmanar ständigt. Man kommer med nya vinklar på online dating. Man erbjuder sina användare funktioner och metoder som tidigare inte setts till. Det är detta som gör samtidens online dating så oerhört intressant, enligt oss på Togetherry!

 

Vad säger forskningen om online dating?

Det korta svaret på denna öppna fråga är: Den säger väldigt mycket. Det finns oerhört mycket som man kan lära sig av undersökningar och forskning om online dating – inte bara om denna typ av mötesplatser utan också om människor i stort. På Togetherry är vi nördar på området, och därför tycker vi såklart att detta är mycket intressant. Nedan delar vi med oss av ett utkast av den mest intressanta statistik vi stött på om online dating.

 

Män och kvinnor, hur ser balansen egentligen ut?

Det har länge funnits en föreställning om att balansen mellan män och kvinnor som använder online dating är oerhört skev. Det som sades var att det mestadels var män som sökte kvinnor som regelbundet besökte datingsidor. Detta var sant, eller i alla fall mer sant, under många år. Det har visat sig att denna obalans har jämnat ut sig under de senaste 10-15 åren. Den senaste forskningen vi tagit del av visar att det är ungefär 52% män respektive 48% kvinnor som sysslar med online dating. Detta är ett snitt på datingapplikationer i stort men det varierar förstås mellan olika plattformar.

 

Vem ber om feedback?

I takt med att online dating blivit vanligt förekommande har fler människor blivit öppna med sitt användande. En intressant fakta vi läste var vilka som är mest benägna att be om hjälp med sina profiler. Undersökningen visade nämligen att 30% av kvinnliga användare frågar vänner om råd. Det kan exempelvis handla om vilken profiltext man har eller vilka foton på sig själv man väljer. Vad som är iögonfallande är att samma undersökning visar att endast 15% av män gör samma sak.

Kan detta säga något om mäns förmåga (eller oförmåga) att be om hjälp i stort? Säger det kanske något om den allmänna uppfattningen om användande av online dating för olika kön? Vi vet inte, men vi vill gärna lära oss mer!

 

Vilka ord väljer du?

Online dating är ett väldigt intressant ämne överlag. Det är intressant på ett övergripande plan eftersom det säger mycket om människor. Vad letar den stora massan efter? Vad är det egentligen för attribut som lockar människor till att mötas? Online dating är också intressant att titta på utifrån ett ordperspektiv, skulle det visa sig. Forskning visar något så spännande att ordet ”kärlek” kan öka chansen för att hitta just det, kärlek. Det vill säga, om ordet används i en användares profil så kan det locka andra som är ute efter samma sak. Forskningen visade också på relaterade ord som kunde ge samma resultat.

 

Online dating, män, kvinnor och skillnad i fokus

Mycket av den forskning som finns om online dating jämför skillnader mellan män och kvinnor. Därför är också mycket av de fakta vi delar med oss av naturligtvis centrerade kring det. Man kan tycka vad man vill om att det ser ut såhär, men det är helt klart lärorikt och ibland chockerande att höra svaret. Titta på exempelvis på det här:

Forskning visar att män lägger betydligt mindre tid som kvinnor på att läsa igenom profiler. Detta har man fått fram genom att analysera ögonrörelserna på användare av appar för online dating. Så kvinnor tittar alltså mer på texten, i snitt, om man jämför med män. Den naturliga följdfrågan är förstås: Var tittar männen? Svaret på frågan fanns i samma forskningsrapport. Män spenderar mycket mer tid på att titta igenom bilder på den profil de besöker.

 

Online dating for HBTQ-personer

Överlag så har populariteten för online dating ökat stadigt under många år. Allt fler människor, oavsett kön eller sexuell läggning, använder sig av datingappar. Allt fler möter sina partners på olika mötesplatser online. Om man tillåter sig att titta djupare på det som forskningen kring online dating säger så kan man se mer. Det finns nämligen ingen grupp som varit så flitiga inom online dating som HBTQ-personer. Det har visat sig att så mycket som ¾ av HBTQ-personer hittar sina partners online. Detta är betydligt mer än för heterosexuella par, för vilka statistiken säger ca 35%.

Varför ser det ut såhär?

Om man tillåter sig att spekulera så kan frågan ha ett ganska uppenbart svar. Detta svar belyses dessutom av andra, så vi ska inte ta åt oss äran på något sätt. Så: Det finns fler heterosexuella människor än HBTQ-personer. Detta gör att det, i världen innan online dating, var svårare att träffa någon om man tillhörde den senare kategorin. Med hjälp av den nya formen av dejtande kan man lättare hitta de som delar ens sexuella läggning.

 

Statistik om onlinedating: Ofta från USA

Mycket av den forskning som gjorts på strukturer inom online dating kommer från USA. Detta är förstås viktigt att belysa när man, som vi, pratar om olika statistik och fakta. Vad man däremot kan tillägga är att dejtingkulturen tenderar att se liknande ut i Europa och Sverige. Därför kan statistik om online dating som kommer från andra sidan Atlanten säga (nästan) lika mycket om oss själva.

 

Online dating under coronapandemin

Sveriges hantering av Coronapandemin har varit betydligt mildare än i många andra länder. Faktum är att vi är ett av de länder i hela världen som haft minst restriktioner. Detta känner de allra flesta till men det kan ändå vara bra att föra till protokollet givet detta ämne.

 

Ett ökat användande

Forskning visar samstämmigt att pandemin (då den härjade som mest) ledde till att allt färre människor gick på fysiska dejter. Detta svängde såklart beroende på smittläge men det är en generell trend man sett. Det som forskningen också däremot visar är att nya användare inom online dating stigit kraftigt under hela perioden. På en av världens största plattformar har man noterat en ökning av svepningar med hela 11% under pandemin. Utöver detta har man också sett en helt otrolig stor ökning när det kommer till matchningar. De noterade en 42-procentig ökning (!) av matchningar under pandemiåret 2020.

 

Nya funktioner för online dating

Forskare pekar på olika sätt som online dating förändrats under Corona. Därtill hör exempelvis att företagen själva talat om följden av isolering och ensamhet – och vad det kan leda till. Man har dessutom talat om hälsoaspekten och varför det är viktigt att följa myndigheternas rekommendationer. Därtill kommer en tredje punkt, nämligen företagens benägenhet att utveckla sina plattformar. Om man inte kunde träffas fysiskt så fick helt enkelt verktyg för virtuella möten utvecklas.

På Togetherry har vi utvecklat flera olika verktyg för att våra användare smidigt ska kunna nå varandra. Starta din profil för att möta massor av spännande människor och för att använda våra olika funktioner för online dating. Allt du behöver göra är att starta konto, ladda upp en eller flera bilder, och sedan är du redo!

 

Online dating i framtiden

Ingen har ännu kommit på ett sätt att se in i framtiden. Då detta sannolikt aldrig kommer att ske så är får man istället titta på trender och komma med spekulationer. Det ser bra ut för online dating. Således så ser det bra ut för människor. Vi har sagt det förut och det tål att upprepas många gånger: Vi lever i en tid då allt fler mötesplatser uppstår. Fler väljer att gå med i olika applikationer där de kan träffa någon – alldeles oavsett om det handlar om kärlek, flirt eller vänskap. Detta är en oerhört positiv utveckling.

På Togetherry är vi stolta över att kunna ge människor en plattform på vilken de kan mötas av olika anledningar. När vi nu har nått fram till den nya epoken inom online dating är vi redo att ta både oss själva och dejtande i stort till nästa nivå.

Vill du hänga med?

Gillar du sidan?

Vill du dela sidan med dina vänner?